• Inici
  • Mou-te!
  • Participa
  • Contacta
  • Actualitat
  • Inici
  • Mou-te!
  • Participa
  • Contacta
  • Actualitat

PARTICIPA!

Evolució dels tallers

03 Decidim Gata

Per a concloure la fase de participació pública de Mou-te per Gata es van realitzar els tallers de propostes. Per poder aprofundir, establir relacions i definir les idees aportades s'han organitzat dues jornades complementàries.


Durant la primera sessió es treballà amb la ciutadania, agrupant a les persones assistents en dues taules que desenvoluparen les propostes al voltant de dues grans temàtiques, els modes de desplaçament i l'entorn urbà i paisatge. Per a reflexionar sobre les propostes més enllà d'enunciar-les, es plantejaren algunes qüestions com: on, per a qui o amb qui. Però especialment treballant la vinculació amb les problemàtiques detectades en les sessions anteriors.

​
En la segona sessió es va convocar a les persones que havien participat en els tallers anteriors, als tècnics municipals de les àrees vinculades a la mobilitat i als polítics. D'aquesta forma s'estableix un espai de debat entre les parts implicades. El funcionament d'aquest taller va consistir en treballar les propostes pensant en els possibles necessitats i conflictes que poden suposar, posant damunt la taula  les possibles alternatives. El punt de partida en aquesta ocasió van ser les propostes enunciades al taller anterior, incorporant alguns temes recurrents en les enquestes i entrevistes prèvies. Aquestes es van dividir en tres taules, peatonalització,  aparcaments i connexions, per tal de pensar les propostes des de diferents perspectives. Després del treball sectorial, cada taula exposà les seues conclusions per a establir les relacions i punts en comú de totes les propostes plantejades.

CONCLUSIONS


Totes les propostes generades estableixen vincles les unes amb les altres, especialment les que tracten la conversió en zona de vianants o modificacions dels carrers i les que estan relacionades amb l'estacionament de vehicles, ja que treballen l'espai públic però des de la perspectiva d'usuaris diferents. D'aquesta manera algunes de les propostes sorgeixen com a solucions de possibles conflictes. Les conclusions que es mostren a continuació reflecteixen els principals debats i consensos que van sorgir en les jornades.
​
Imagen
Camins amigables amb les bicicletes per connectar amb pobles propers:
Desenvolupar una xarxa de camins amb prioritat ciclista  des del terme municipal que connecte amb les poblacions properes, rutes de desplaçament  alternatives que generen major seguretat i millor relació amb la natura.
Caldria un projecte d’identificació, adaptació i senyalització dels camins de connexió, a més de diàleg i coordinació amb els ajuntaments veïns.
Els principals conflictes es podrien produir amb els ciclistes de clubs esportius que no volgueren utilitzar aquestes rutes i sobretot als desplaçaments des de les vivendes fins a arribar al començament d’aquests camins. Per això necessitem rutes segures per a bicicletes dins del poble també.  ​

Adaptar l'N332 atenent els passos quotidians del poble:
Millorar la connectivitat entre els dos costats del poble que queden separats incrementant els passos en funció dels fluixos habituals de desplaçaments.
És necessari fer una valoració de quins són els principals punts de connexió en l’àmbit de la carretera, jerarquitzant-los, fent un projecte coordinat amb el ministeri d’interior, qui té les competències sobre aquest vial. 

Transport mancomunat (o no) amb altres municipis:
Transport interurbà amb les zones o nuclis urbans propers amb qui hi ha una relació en les tasques i activitats quotidianes. Per al qual seria necessari, mitjançant projecte, definir els llocs de connexió principals, els itineraris i els modes de desplaçaments. A més caldria una coordinació amb els municipis afectats. 

Via permeable
Es demanda que el “trenet” es convertisca en Tramvia, de manera que les vies no suposen una barrera física per a la població i facilite la connexió entre les Sort i la resta del nucli urbà. D’aquest mode, els recorreguts vianants mantenen la seua continuïtat fins a les zones ubicades a l’altra part de la via, on a més hi ha molt de lloc per aparcar.

Millorar la convivència entre els vianants i els diferents mitjans de transport als carrers del poble:
Es proposa treballar  la secció i les prioritats d'ús a alguns carrers, especialment aquells que presenten especial dificultat per als vianants. En aquest sentit, la proposta es desenvoluparia en relació als diferents usuaris, és a dir, els vehicles motoritzats i els no motoritzats, tant quan estan en moviment com quan s'aparquen, com és la situació d'interferència entre. Especialment es proposa intervenir en carrers com l'estació, sol, lluna, nou o l'avinguda de la Pau. On hi ha problemes d’interferències i apropiacions de les voreres per part dels vehicles estacionats, proposant  prohibir l’aparcament i realitzar unes voreres amb suficient amplària per a poder caminar. Solucionant el problema de l'aparcament en zones properes.

Peatonalització de zones
Es proposa peatonalitzar per franges horàries (8:30 – 22:00 h) el centre de Gata, concretament l’àmbit situat entre la Plaça Vella i la Plaça Nova, amb l’objectiu que els vianants de qualsevol edat puguen gaudir de l’espai amb la seguretat necessària i fent l’espai públic més accessible.
També es parlà de diverses solucions als problemes que es pogueren ocasionar:  pilons motoritzats perquè el veïnat puga accedir als seus aparcaments; disminuir la velocitat màxima en l'interior i al voltant de les zones peatonalitzades. 

Aparcaments perifèrics
Augmentar els aparcaments públics, especialment al voltat de les zones on es peatonalitza, millorant la percepció de seguretat dels mateixos i els seus accessos. Per assegurar l'èxit en l'ús i funcionament dels aparcaments es proposa una correcta senyalització, tant per a vianants com per a conductors, a més de difondre  entre tota la ciutadania la ubicació i capacitat de tota aquesta infraestructura. A més de la possibilitat d'utilitzar les noves tecnologies per aquest fi.

Aparcaments temporal
Més enllà de les zones de càrrega i descàrrega, es proposa un sistema d'aparcaments d'horari limitat que fomenten el moviment de cotxes especialment en les principals zones comercials del poble. Funcionant de manera similar als estacionaments vinculats a les farmàcies que ja estan en marxa en el municipi. En aquest sentit, per al seu èxit és necessari la col·laboració tant de la ciutadania com de la policia local.

Revisió de les ordenances municipals.
Incorporar a les ordenances municipals vinculades a la mobilitat modificacions amb criteris de sostenibilitat que faciliten l'execució de les propostes i l'ús responsable del vehicle privat motoritzat, com les bases de concessions de guals o el foment dels mateixos en funció del carrer o zones de Gata.

Sensibilització i conscienciació
Es proposa centrar la sensibilització i conscienciació al voltant de la mobilitat especialment en la infància, és a dir, als col·legis i instituts. Per a aconseguir-lo seria necessari la implicació dels professors i professores així com la generació de material didàctic contextualitzat a la realitat de Gata. També la policia local tindria un paper fonamental en aquest sentit, així com l'AMPA, per la vinculació que estableix entre diferents generacions.

02 Redescobrim Gata

Durant el divendres 2 de Juny a la vesprada va tindre lloc un recorregut per algunes parts de Gata, per tal de reflexionar sobre les característiques de l’espai públic del poble i els usos que permet i afavoreix.

L’objectiu d’aquesta sessió era experimentar les situacions plantejades prèviament en el taller de diagnosi col·laborada. Però especialment fer-ho de manera col·lectiva, compartint l’ús quotidià dels espais visitats amb la resta de participants.
L’actitud és fonamental a l’hora de dur a terme l’activitat. Tindre una visió crítica de cara a allò que s’observa facilita la detecció de realitats que en altres moments poden passar desapercebudes.

A partir de la informació arreplegada en les fitxes repartides i durant el transcurs de la dinàmica, es van observar i comentar algunes qüestions recurrents com la falta de mobiliari urbà (bancs, papereres...), la dimensió molt menuda de les voreres o el perill que suposa, especialment per als xiquets i xiquetes, el tràfic ràpid en algunes zones. A més, en cadascun dels llocs es va aprofundir en les característiques i sensacions particulars d’eixe espai.

CONCLUSIONS


Imagen


​1




2


​


3





4





​


​5




​6



+

Punt de trobada. 
Espai acollidor, podria ser un espai perfecte per a relaxar-se.
​
Zona tranquil·la, prop del riu S’escolten els pardals quan no passen vehicles motoritzats.
Els comerços de la zona.
Les festes de la placeta

​Zona comercial tradicional.
Espai ampli.
​Lloc representatiu de Gata.

​​Un dels llocs en més activitat del poble.
Zona de joc, es talla al trànsit en determinades. hores, fent-la més segura per als xiquets i xiquetes.
Hi ha prou mobiliari urbà com: aparcament per bicis, bancs.
a vegetació és una de les característiques pròpies, que l’identifica.
Al matí és un lloc on les persones majors es reuneixen per xarrar.​

Molt bonic, vistes a la natura, al riu.
Lloc tranquil per a passejar.
ona de quedada de la joventut.​
​Molta vegetació i de diferents varietats.

​Tall de circulació en una direcció a hores d’entrada i eixida de l’escola.


​1





2


​


3





4







​5




6



-

​Excés de soroll.
Molt de trànsit, especialment per la connexió amb el C/Grup escolar.


​Espai mal aprofitat, està tota ocupada per cotxes, alguns ben aparcats i altres no.
​No hi ha bancs, ni res de vegetació.

​
​
​Manca d’un pas de vianants que travesse la carretera.
La N-332 està molt a prop, la intensitat del tràfic produeix molt de soroll i sensació de perill. 



​​Terra molt brut i dur.
​Les tanques són poc estètiques.
​



​
Caldria cuidar més la vegetació.
Falta il·luminació a les nits.
Paviment irregular.

​
​Caos de cotxes als matins.
Canviar la circulació.
​Senyalitzar millor el tall de tràfic.

01 Pensem Gata

El primer dels tallers participatius obert a la ciutadania va tindre lloc el 12 de Maig. Es va desenvolupar una dinàmica orientada a fer una aproximació col·lectiva a les principals problemàtiques existents al poble al voltant de la mobilitat.

Es va treballar des d'una primera reflexió individual, de percepcions i preocupacions personals, per a compartir-les amb tot el grup.
El mecanisme per a treballar aquests factors de manera conjunta és la seua col·locació en una graella que els estructura per la capacitat d'influència que tenim sobre ells i en funció del seu àmbit d'actuació. Per a més avant consensuar els conjunts d'interessos que els engloben i les relacions que s'estableixen entre elles.

L’agrupació de les idees i problemàtiques inicials aportades pels participants va donar com a resultat la generació dels enunciats generals que s’expliquen a continuació:

CONCLUSIONS


Educació i sensibilització       ​

​- Els costums i actituds quotidianes són fonamentals als nostres desplaçaments, imitem models que veiem cada dia.
- Hi ha una falta de coneixements i formació en pràctiq
ues sostenibles de mobilitat.
- Les actituds dels conductors de vehicles motoritzat i el respecte cap a altres modes de desplaçament. 
- A Gata les distàncies no són molt grans. A més és un poble principalment pla, sobretot en el centre urbà, que - facilita una mobilitat a peu o en bici.

Vehicles motoritzats

- Utilitzem massa el cotxe per anar a tots els llocs, depenem d’ell per a la majoria dels trajectes. En aquest sentit és detecta un problema especialment a l’hora d’entrada i eixida dels centres escolars. - Hi ha una percepció de falta d’estacionament per al vehicle privat, especialment en el centre del poble, perquè volem aparcar el més prop possible d’on anem. A més, encara que existeixen borses d’aparcament públic, aquestes no estan ben assenyalades o no es sap a quant de temps estan dels principals llocs d’interès.
- Referent al problema de l’estacionament, es produeix una invasió del cotxe en l’espai públic, aparcant els vehicles damunt les voreres o parant en cotxe en mig del carrer.
- La velocitat excessiva per dins del poble dels vehicles motoritzats ocorre especialment amb las motos o vinculat als carrers més amplis.
​

Falta Infraestructura bici

- No existeixen carrils bici, dins del nucli urbà millorarien la sensació de seguretat del ciclista, però es detecta el problema més gran en la falta connexions ciclistes entre municipis propers.
- També falten llocs i sistemes d’estacionament segur de bicicletes.

​Espai públic i entorn urbà 

- Falten espais urbans lliures de cotxes, hi ha una alta presència del vehicle privat als carrers.
- Hi ha una falta de vegetació (tant en l’espai públic com en les finestres i balcons) i mobiliari urbà que millore l’experiència urbana, que done ombra i faça de Gata un poble més amable.
- Falten places i parcs, és a dir, espais de relació dins del poble.
- Falta d’accessibilitat en les voreres, especialment per a persones amb mobilitat reduïda, persones majors, infància i persones amb carrets. 

N-332

- El pas pel mig del poble de la carretera N-332, dificulta la comunicació entre zones del poble, a més, el seu disseny i la col·locació dels semàfors no facilita el seu encreuament.
- És una via de comunicació amb molt de trànsit, especialment en període estival.
- El trànsit es densifica per la gran afluència de camions i vehicles pesats, degut principalment a que l’AP-7 és de pagament

Transport públic

- La connexió de Gata amb les principals poblacions pròximes, el Trenet (actualment el bus), té poca freqüència.
- La via de ferrocarril, quan torne a funcionar, suposa una barrera i entre zones del poble. Falta connexió amb altres poblacions més properes, però de menor escala.

* TALLER AMB L'ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS

El dimecres 26 d’abril, a l’inici de l’assemblea mensual de l’associació de comerciants, es va dur a terme una dinàmica amb totes les persones assistents per a parlar i debatre sobre la mobilitat a Gata. 
​
Els objectius van ser detectar els principals problemes dels comerços i negocis de Gata, recollir les propostes i demandes concretes en el referent a mobilitat i treballar els principals punts de preocupació.
Imagen

CONCLUSIONS


Diagnòstic

Propies dels comerços
- Descens comerç als últims anys, vinculat a la baixada del turisme.
- Manca de càrrega i descarrega, especialment en la zona de l’estació (c/ La Pau i c/ Estació).
- Entrades dificultoses a alguns comerços per cotxes mal aparcats o per falta de senyalització.
- Alguns aparadors tapats pels cotxes aparcats.
- Necessitat de visibilitzar i vertebrar el comerç en tot el municipi.

Relacionat amb els clients
-
Falta de senyalització, dels establiments i dels pàrquings.
- Dos tipus de clients amb necessitats diferents respecte a la mobilitat.
- Els clients es queixen de què no hi ha aparcament, especialment quan no són de Gata.
​- Voreres estretes.

Propostes

- Augment de la senyalització, especialment de cara al turisme.
- Aparcaments de temps limitat per a comprar, prop de comerços.
- Concentració del comerç, per a fer més eficient la dinamització  i la visibilització.
- Adequar el poble perquè es puga caminar.
- Conscienciar a la gent de l’ús raonable del cotxe i aparcar correctament. ​

Un coneixement plural

Mou-te per Gata vol sumar la veu dels veïns i veïnes al procés d’elaboració del pla per a millorar la mobilitat al poble. Així, sumem al coneixement tècnic i a les voluntats polítiques  les experiències vinculades al lloc, les del veïnat, per tal d'aconseguir un pla d'acció arrelat al territori i que responga a les necessitats reals del municipi detectades entre totes.

Per això encetem el procés amb aproximacions prèvies al lloc que donen una visió inicial de la situació de Gata al voltant de la mobilitat. Es fa un contacte amb els principals agents claus per incorporar la visió ciutadana mitjançant ferramentes de participació amb entrevistes i enquestes.

Els tallers participatius tenen l’objectiu de detectar de manera concreta, més enllà dels relats inicials, les principals situacions i problemàtiques existents al poble sobre la configuració de l’espai públic i les rutines de desplaçaments. Amb una pressa de consciència d’aquestes problemàtiques i la seua visibilització es farà un últim taller participat de propostes per a millorar la mobilitat.

Anima’t a participar!
Imagen
Organitza:
Imagen
Imagen
Con tecnología de Crea tu propio sitio web único con plantillas personalizables.
  • Inici
  • Mou-te!
  • Participa
  • Contacta
  • Actualitat